Ряжанка є кисломолочним продуктом, виробленим із топленого молока, вершків і бактеріальної закваски. Зазвичай використовують Streptococcus thermophilus і Lactobacillus bulgaricus. Від інших напоїв, одержуваних шляхом зброджування молока, цей вирізняється м'якшим смаком і апетитним кремовим кольором. 

Натуральна ряжанка, виготовлена з незбираного коров'ячого молока та вершків, має доволі високу жирність.

Рецепт приготування

Приготувати смачну ряжанку в домашніх умовах дуже просто:

  1. Топлене молоко нагріти до температури 40°С. Найкраще для цієї мети використовувати водяну баню, але можна використовувати найповільніший нагрів на плиті.
  2. Висипати закваску рівномірно на поверхню молока і дати 1 хвилину зволожитися порошку з бактеріями. Ця дія запобігає злипанню бактерій у грудку. Потім акуратно перемішати шумівкою протягом 1 хвилини.
  3. Створити теплоізоляцію ємності з молоком. Можна обернути кілька разів рушником або поставити в тепле місце. Основне завдання, щоб температура молока була тривалий час не нижче 37°С і не вище 43°С. За нижчої температури бактеріальна закваска виконає свою роботу не так швидко, але ряжанка все одно у вас вийде.
  4. Дозрівання ряжанки 8-10 годин. За цей час комплекс культур кисломолочних бактерій перетворить пряжене молоко на ряжанку. Консистенція готової ряжанки однорідна.