Сметана - продукт слов'янського походження з багатовіковою історією. У давнину його виготовляли шляхом збору вершків з поверхні молока, яке скисло, а потім давали скиснути і їм. Сьогодні процес виготовлення сметани відбувається за рахунок сепарації. Цей метод допомагає виокремити з молока високожирні вершки, в які потім додають спеціальні бактерії, що їх сквашують і роблять кислими.

Рецепт приготування

  1. Вершки (жирність 10-20%) пастеризувати й охолодити до температури 30-34°C.
  2. Закваску розсипати рівномірно по поверхні вершків. Через хвилину перемішати.
  3. Помістити в термостат на 8-10 годин, температура 35-°C (мультиварка, режим йогурт або йогуртниця).
  4. Витримати в холодильнику 8-12 годин за температури 5-°C для дозрівання (збільшення кислотності).
  5. Готову сметану зберігати в холодильнику.
  6. Термін реалізації 7-14 діб.